Јасна евангелска порака

Напишано од :   Зак Пунен Категории :   Основна вистина Истражител
Article Body: 

Во оваа статија сакам да објаснам што значи да се биде „повторно роден" - или да се биде „спасен".

Покајанието е првиот чекор кон ова искуство. Но, за да се покаете (да се свртите од гревот), прво мора да знаете што е грев. Денес, помеѓу христијаните постои лажно разбирање за покајанието, затоа што постои лажно разбирање за гревот.

Во последните неколку децении, стандардите во христијанството многу се спуштија. „Евангелието" што го проповедаат денес повеќето проповедници е многу разредена верзија на вистината. На луѓето им се кажува само да веруваат во Исус. Но, верувањето само во Исус нема да спаси никого, ако не се покаат.

Да се ​​родиш повторно е основата на христијанскиот живот. Ако живеете добар живот, без поставување на оваа основа, тогаш вашето христијанство ќе биде исто како и сите други религии во светот - кои исто така ги учат луѓето да живеат добар живот. Ние сигурно мора да живееме добар живот. Но, тоа е надградбата на христијанството - не нејзината основа. Основата е повторното раѓање. Сите мора да започнеме таму.

Исус го користел изразот „повторно роден" во Јован 3:3, кога зборувал со Никодим кој бил религиозен водач и богобојазлив човек, кој живеел праведно. Сепак, Исус му рече: „Освен ако не се родиш повторно, не можеш да го видиш Царството Божјо" (Јован 3: 3). Значи, гледаме дека за да влезете во Божјото Царство, треба да имате духовно раѓање, дури и ако сте многу добар човек! Потоа, Исус му рекол дека Тој (Исус) ќе биде подигнат на крст за да умре и дека оние што веруваат во Него, ќе добијат вечен живот (Јован 3: 14,16).

Исус му кажал дека луѓето повеќе ја сакаат темнината отколку светлината, затоа што нивните дела биле зли (Јован 3:19). Но, оние што се искрени, ќе влезат во светлината и ќе бидат спасени (Јован 3:21). Да се ​​родиш повторно, мора да влезеш во светлината. Тоа значи да се биде искрен со Бога и да ги исповедаш своите гревови пред Него. Очигледно, не можете да ги запомните сите гревови што сте ги направиле. Но, мора да признаете дека сте грешник и му ги кажете на Бог оние гревовите кои сте ги запамтиле и знаете.

Гревот е многу голема работа и можете да видите само многу мал дел од него во вашиот живот, како прво. Тоа е нешто како да живеете во голема земја во која сте виделе само многу мал дел. Но, како што ќе се свртите од гревовите што ги знаете, постепено ќе гледате сè повеќе и повеќе од оваа „земја на гревот" во вашиот сопствен живот. Додека одите во светло, ќе видите повеќе од вашиот грев - и тогаш можете да се исчистите себеси сè повеќе и повеќе. Затоа, мора постојано да одиш чесно пред Бога.

Да искористиме друга илустрација: Живеете во куќа која има многу валкани простории. Сакате Господ Исус да дојде и да живее во вашата куќа. Но, Тој не може да живее во валкани простории. Значи, Тој ви помага да ја исчистите секоја просторија - една по една. Малку по малку, целата куќа е расчистена. Така растеме во светост во христијанскиот живот.

Апостол Павле еднаш рекол дека секаде каде што одел, им проповедал иста порака на сите: Покајание кон Бога и вера во Господ Исус Христос (Дела 20:21). Овие се двете барања за да се постави добра основа во вашиот живот за повторно да се родиш. Бог ги соедини покајанието и верата. Но, повеќето христијански проповедници ги разделија. Покајанието е изоставено од повеќето денешни проповедања на евангелието. Многумина проповедници ја проповедаат само верата.

Но, доколку имате само вера, не можете да бидете повторно родени. Тоа е како да кажете дека жената не може да има дете, сама по себе, без разлика колку и да се труди самата. Мажот не може сам да роди дете. Маж и жена треба да се соединат за да може да се се роди дете. Исто така е, кога покајанието и верата се соединуваат се раѓа духовно дете - новото раѓање може да се случи во вашиот дух. Ова духовно раѓање е исто толку реално како и физичкото раѓање - и се случува во еден момент . Не е постепено.

Може да има месеци на подготовка за ново раѓање - исто како што има месеци на подготовка за физичко раѓање. Но, самото новораѓање (исто како и физичкото раѓање) се случува во еден момент. Некои христијани не го знаат датумот на нивното ново раѓање. Јас не го знам датумот на моето новораѓање. Но, тоа е исто како да не се знае датумот на физичко раѓање. Тоа не е сериозна работа - ако некој е жив !! На ист начин, важно е да знаете со сигурност дека денес сте живи во Христа.

Дали сме тесногради кога ќе кажеме дека Исус е единствениот пат кон Бога?.

Дозволете ми да одговорам на ова со илустрација: Некој, кој никогаш не го видел мојот татко (па дури и слика од татко ми), не може да знае како изгледа татко ми. На ист начин, ние што никогаш не сме го виделе Бог не можеме да знаеме ништо за Него или патот кон Него. Но, Исус Христос доаѓа од Бога. И така, само Тој може да ни го покаже патот кон Бога. "Тој рече „Јас сум патот. Никој не може да дојде кај Отецот освен преку Мене "(Јован 14: 6).

Кога размислуваме за тврдењето на Исус дека Тој е ЕДИНСТВЕНИОТ ПАТ до Бога Отецот, треба да кажеме дека или тоа што го рече е вистина, или Тој беше лажливец и измамник. Кој би се осмелил да каже дека Тој е лажливец и измамник? Не е доволно да се каже дека Исус бил само добар човек, или пророк. Не. Тој е самиот Бог - а не само добар човек. Тој не би можел да биде добар човек ако беше лажго или измамник! Значи, заклучуваме дека Исус навистина бил Бог во човечка форма.

Целата вистина е неменлива. Во математиката, 2 + 2 е секогаш 4. Не можеме да бидеме растегливи и да ги прифатиме 3 или 5, исто така, како можни одговори. Ние дури и не можеме да прифатиме 3.9999. Ако прифатиме вакви варијации на вистината, нашите математички пресметки ќе тргнат наопаку. На ист начин, знаеме дека земјата се врти околу сонцето. Ако решиме да бидеме „релативни" и прифатиме некоја теорија што вели дека сонцето се врти и околу земјата, нашите астрономски пресметки ќе тргнат наопаку. Исто така, во хемијата, H2O е вода. Не можеме да бидеме попустливи и да кажеме дека H2O е исто така сол !! Значи, можеме да видиме дека вистината е апсолутна во секоја област и е неменлива. Така е, дури и во однос со Бог. Широкомисленоста може да донесе сериозни грешки во математиката, астрономијата и хемијата - и исто така во знаењето на вистината за Бога.

Библијата учи дека сите луѓе се грешници - и Исус умрел за грешниците. Значи, ако дојдете кај Исус како „христијанин", Тој нема да ви ги прости вашите гревови, затоа што Тој не умре за христијаните! Умре за грешниците. Единствената личност што може да добие простување е оној што доаѓа кај Исус и вели „Господи, јас сум грешник". Вие не можете да дојдете кај Исус како припадник на која било религија и да ви биде простено, затоа што Тој умрел за грешниците. Ако дојдете кај Него како грешник, тогаш вашите гревови можат да бидат простени веднаш.

Лесно е за сите нас да дознаеме дека сме грешници - затоа што Бог нам ни дал совест. Децата имаат многу чувствителна совест, која што многу брзо ги прави свесни за грешките. Но, како што растат, таа совест може да стане тврда и бесчувствителна. Кога 3-годишно дете кажува лага, лицето изгледа виновно затоа што неговата совест е виновна. Но, 15 години подоцна, тој може да каже лага со непроменето лице, бидејќи ја убил совеста со тоа што постојано го игнорирал нејзиниот глас. Стапалата на бебето се толку меки што можат да почувствуваат дури и газење на пердув. Но стапалата на возрасните се толку тврди што не го чувствуваат ни продирањето на клинчето додека не се притисне јако. Ова е она што им се случува со нивната совест, како што растат.

Совеста е глас кој што Бог го поставил во нас, кој ни кажува дека сме морални суштества. Ни дава елементарно разбирање за исправно и за погрешно. И така, тоа е прекрасен Божји дар. Исус го нарекол „ око на срцето" (Лк.11: 34). Ако не го сочуваме ова „око" со внимание, еден ден ќе станеме духовно слепи. Игнорирањето на совеста може да биде опасно како и да се игнорираат честичките прашина што влегуваат во окото - еден ден ќе станете тотално духовно слепи.

Кога се раѓаат бебињата, ниту едно од нив не е религиозно. Сите се исти. Две години подоцна, тие се сè уште исти - себични и кавгаџии. Но, како што одминува времето, нивните родители ги индоктринираат во различни религии - и така завршуваат во различни религии. Во повеќе од 90% од случаите, религијата на една личност е она што неговите родители ја одбрале за него.

Но, Бог не гледа во нас како луѓе од различни религии. Тој сите нè гледа како грешници. Исус дошол од небото на земјата да умре за гревовите на целото човештво. Тој не дојде за оние кои сметаат дека се доволно добри за да влезат во Божјото присуство, туку за оние кои признаваат дека се грешници и не се достојни да влезат во Божјото присуство. Вашата совест ви кажува дека сте грешник. Па, зошто треба да биде тешко да се дојде кај Исус и да се каже: „Господи, јас сум грешник, направив многу погрешни работи во мојот живот"?

Прашањето што некои може да го постават е: „Не може ли добариот Бог да ги превиди нашите гревови и да ни прости, исто како што таткото би простил?" Ако син скрши (или изгуби) нешто вредно, и му било жал за тоа и му се извинил на татко му, неговиот татко ќе му прости. Но, овие работи не се проблеми од морални природа. Ако сите наши гревови беа исто како овие работи, тогаш Бог ќе ни прости веднаш. Но, гревот не е како овие работи. Гревот е кривично дело.

Ако некој човек е судија во судот и неговиот син стои пред него обвинет за некое злосторство, може ли да му рече на својот син: „Сине, те сакам. Ти простувам. Нема да те казнам? Секој судија на земјата со најмало чувство за правда, никогаш не би направил такво нешто. Тоа чувство за правда што сите го имаме е мал дел од совршената правда на Семоќниот Бог, во чија сличност сме создадени. Значи, кога правивме нешто сериозно погрешно, Бог како судија, мора да ни рече: „Те сакам многу, но ти си сторил кривично дело - и затоа морам да те казнам". Во тој суд, колку и да жали синот за неговото злосторство, неговиот татко сепак треба да го казни, како судија. Да претпоставиме дека момчето ограбило банка. Таткото му ја изрекол целосната казна на законот - да речеме, еден милион рупии. Бидејќи момчето нема пари да ја плати казната, тој мора да оди во затвор! Таткото потоа се повлекува од судијскиот стол, ја соблекува судијската наметка и се симнува. Тој ги вади своите лични чекови и пишува чек за еден милион рупии (можеби цела животна заштедевина) и му го дава на својот син да ја плати казната. Може ли неговиот син сега да го обвини дека не го сака? Не! Во исто време, никој не може да го обвини дека не бил праведен судија, затоа што му ја изрекол на својот син целосната казна што ја барал законот. Тоа е токму она што го стори и Бог за нас. Како судија Тој изјави дека сите ние мора да умреме за нашите гревови. Потоа, тој слезе како човек и ја зеде казната на себе.

Библијата нè учи дека иако Бог е еден, тој постои во три лица - Татко, Син и Свети Дух. Ако Бог би бил само една личност, Тој не можеше да го остави Својот престол на небото и да слезе на земјата како човек во личноста на Исус. Кој би управувал со универзумот тогаш? Но, бидејќи Бог постои во Три лица, Синот можел да дојде на земјата и да умре за нашите гревови пред Отецот на небото Кој беше судија. Некои христијани ги крштаваат луѓето „само во името на Исус", велејќи дека има само една личност во Богот - Исус. Ова е сериозна грешка. 1 Јован 2:22 вели дека секој што ги негира Таткото и Синот го има духот на антихристот. Затоа што тој тогаш негира дека Бог Синот дојде во човечка форма како Исус Христос кој што ја негираше сопствената човечка волја и ја извршуваше волјата на Отецот и потоа ја зеде казната за нашите гревови, пред Бог Отецот (1 Јн.4: 2,3) .

Исус беше целосно Бог и целосно човек кога дојде на земјата. Кога умре на крстот, ја зеде казната за гревовите на целото човештво. Казната за нашиот грев е да бидеме одвоени од Бога за цела вечност. Кога Исус висеше на крстот, тој беше одвоен од Неговиот Татко на небото. Ваквото одвојување е најстрашното страдање кое некој човек некогаш може да го претрпи.

Пеколот е единственото место напуштено од Бог во универзумот. Бог не е таму. И така, во пеколот, целото зло целосно се манифестира во ѓаволот. Тоа зло е она што ги прави работите толку мизерни за сите што одат во пеколот. Исус ја доживеал таа казна кога висел на крстот. Тој висеше на крстот 6 часа. Но, во последните 3 часа Тој беше напуштен од Бога. Сонцето стана мрачно и земјата се тресеше. Неговато заедништво со Неговиот Татко на небото беше прекинато. Таткото е глава на Христос (1 Кор. 11: 3) - и кога Христос беше напуштен, тоа беше како главата да му се падна. Не можеме целосно да разбереме каква агонија тоа беше за Него.

Ако Исус би бил само создадено битие, Тој не би можел да ја земе казната за милијарди луѓе што живееле уште од Адам! Не може да се обеси еден човек наместо милијарда убијци! Но, Исус може да ја земе таа казна затоа што Тој е Бесконечен Бог.

Понатаму, бидејќи Тој е бесконечен, Тој исто така може да преземе вечна казна во рок од три часа.

Ако Исус Христос не беше Бог и Бог Отецот не го казнеше за нашиот грев, тоа ќе беше голема неправда. Бог не може да казни едно лице за кривично дело на друго, дури и ако лицето е подготвено да ја преземе казната. Вашиот пријател не може да ви ја одземе казната и да биде обесен на вашето место. Тоа би било неправедно. Значи, ако Исус би бил само создадено битие и би бил казнет за нашите гревови, тоа ќе беше најголемата неправда.

Значи, јасно е дека ниту едно создадено суштество не можело да ја земе казната за нашите гревови. Само Бог може да ја земе таа казна, затоа што Тој е Судијата на универзумот. Тој има право да нè казни - и Тој има право да ја заме казната на Себе. И тоа е она што го стори, кога дојде на земјата во Личноста на Исус Христос. Основата на христијанската вера лежи во две големи вистини: Прво, дека Христос умрел за гревовите на човештвото. Второ, дека Тој стана од мртвите по три дена.

Ако Христос не воскреснеше од мртвите, немаше да докаже дека Тој е Бог. Неговото воскреснување од мртвите беше доказ дека сето она што тој го рече беше вистина. Ниту еден верски водач досега не тврдел дека ќе умре за гревовите на светот. И ниту еден верски водач досега не воскреснал од мртвите. Само овие два факти го прават Исус Христос единствен.

Сите религии можат да нè научат да им правиме добро на другите и да живееме во мир. Но, христијанската вера има единствена основа : Христос умре за нашите гревови и воскресна од мртвите. Ако овие две вистини се отстранат од христијанството, тогаш христијанството станува исто како и секоја друга религија. Овие две вистини се она што го прават христијанството уникатно.

Сите ние сме создадени од Бога да живееме за Него. Но, сите живееме за себе. Значи, кога доагаме кај Бога, мора да дојдеме како крадци што се покајале зашто многу години краделе од тоа што му припаѓало на Бог. Ние мора да дојдеме кај Него со благодарност за тоа што Христос умре за нас и верувајќи дека Тој воскресна од мртвите и дека денес е жив. Не можеме да му се молиме на Исус, ако Тој не е жив денес - зашто не можете да се молите на мртва личност. Но, бидејќи Исус воскресна од мртвите, можеме да разговараме со Него.

Откако Христос воскресна од мртвите, се вознесе и се врати во небото. Тогаш Светиот Дух, Третата личност од Бог слезе на земјата. Светиот Дух е вистинска личност исто како Самиот Исус. Тој дојде на земјата да ги исполни нашите животи со Неговото присуство. Ако се предадеме на Светиот Дух, Тој може да нè направи свети. Кога Светиот Дух ќе ве исполни, ќе можете да живеете живот во победа над гревот. Никој не можеше да живее така пред Светиот Дух да дојде и се всели во човекот - на денот на Педесетница. Пред тоа, луѓето можеа да ги подобрат своите надворешни животи. Нивните внатрешни животи останаа непроменети и поразени од гревот. Кога Светиот Дух ве исполнува, Самиот Бог живее во вас и Тој може да ви овозможи и внатрешно да живеете побожен живот.

Прекрасната порака на евангелието е дека твоето срце може да стане тотално чисто кога Бог ќе ти прости и тогаш Христос може да живее во вас преку Неговиот Дух, правејќи го вашето тело Божја куќа.

Еднаш зборував со христијанин кој пушеше цигари. Го прашав дали некогаш би пушел цигара во црквена зграда? Тој рече дека никогаш нема да го стори тоа затоа што црковната зграда е Божја куќа. Му реков дека токму неговото тело е куќа Божја, а не некаква црквена зграда. Вие не би извршиле прељуба во црквена зграда, нели? Вие не би гледале интернет порнографија во црква. Вашето тело е Божја куќа, кога Христос живее во тебе. Затоа, бидете внимателни што правите со членовите на вашето тело. Навиките како што се пушење, пиење, земање на штетни лекови и дозволувајќи нечисти мисли да влезат во вашиот ум постепено ќе ги уништат вашето тело и ум.

Христијанскиот живот е како трка. Кога ќе го свртиме грбот на гревот и нановораѓаме, доаѓаме до стартната линија на трката. Потоа започнува маратонска трка - до крајот на нашиот живот. Трчаме и трчаме и трчаме. И така, секој ден се доближуваме се поблиску и поблиску до целта. Не смееме никогаш да престанеме да трчаме.

Или да искористиме друга илустрација: Кога наново ќе се родиме, ја поставуваме основата за нашата куќа. После тоа, ние полека ја надградуваме - и таа се состои од многу катови.

Ова е најдобриот живот што некогаш може да го живеете, затоа што постепено го елиминирате сè лошо од вашиот живот и станувате сè повеќе и повеќе како Бог, како што поминува секоја година.

Значи, што морате да направите за да се нановородите?

Како прво, признајте дека сте грешник. Не се споредувајте со другите и не наоѓајте утеха во замислувањето дека сте подобри од нив. Гревот е како смртоносен отров. Без разлика дали пиете една капка или сто капки отров, секако умирате. Значи, ако сакате да направите добар почеток во вашиот христијански живот, признајте дека не сте подобри од најлошиот грешник во светот. Потоа, одлучете се да се свртите од сите познати гревови во вашиот живот.

Потоа верувајте во Христа. Тоа значи да се посветите на Христа - а не само да верувате нешто за Него во вашиот ум. Може да верувате во некого без да се посветите на него. Невестата е прашана на нејзината свадба: „Дали сте подготвени да се посветите на овој човек?" Под претпоставка таа да одговори велејќи: „Јас верувам дека тој е многу добар човек. Но не сум сигурна дали сакам да го посветам целиот живот и иднина на тој човек„. Тогаш таа не може да се омажи за него, бидејќи таа нема верба во него. Кога жената се мажи, целиот нејзин живот се менува. Таа го менува своето презимето во презимето на мажот. Таа го напушта домот на своите родители и оди да живее со нејзиниот сопруг. Можеби не знае каде ќе живее, но таа му ја доверува целата нејзина иднина на него. Таа има верба во него. Ова е слика за тоа што значи да се верува во Христа.

Зборот „христијанин" (да го кажам во наводници) значи „госпоѓа Христос"! Жена ми можеше да го носи моето презиме дури откако се омажи за мене. На ист начин, можете да го земете името Христово и да се наречете себеси „христијанин" само ако сте во брак со Него. Ако некоја дама го зеде моето име без да се омажи за мене и се нарече себеси „г-ѓа Зак Пунен", тоа би било лага. На ист начин, секој што се нарекува христијанин, без да се омажи за Христа, исто така кажува лага.

Бракот е засекогаш, а не само за неколку дена. На ист начин, да се биде христијанин е и предавање за цел живот. Целосната посветеност на Христа, не значи дека сте станале совршени. Кога жената се мажи, таа не ветува дека веќе никогаш нема да погреши во животот. Таа ќе направи многу грешки, но нејзиниот сопруг ќе и прости. Но, таа ветува дека ќе живее со својот сопруг засекогаш. Тоа е слика на нашето заедништво со Христос.

Следниот чекор што мора да го преземете е крштевањето во вода. Да се ​​крстите е нешто како да се добие потврда за брак. Вие не можете да стапите во брак само со потврда за брак. Ниту можете да станете христијанин со тоа што ќе се крстите. Само откако веќе сте во брак, можете да добиете потврда за брак. Исто така, само откако ќе му се предадете на Христа, можете да се крстите. Во крштевањето, вие сведочите дека сте завршиле со вашиот стар живот и сте направивте Исус Христос да биде Господар на вашиот живот.

Добрите сопрузи и сопруги зборуваат многу едни со други. Затоа, и вие мора да разговарате со Исус и да го слушате како Тој говори со вас преку Библијата, секој ден.

Добра сопруга никогаш нема да стори нешто што нејзиниот сопруг го прави несреќен. Таа ќе сака да стори сé во заедништво со него. Вистинскиот христијанин, исто така, нема да стори ништо што не му се допаѓа на Христа - како да гледате филм што Исус не би го гледал. Тој не би направил ништо што не може да го стори заедно со Исус Христос.

Може ли да бидете сигурни дека сте нановородени? Да. Римјаните 8:16 вели дека кога наново ќе се родете, Божјиот Светиот Дух ќе сведочи со вашиот дух дека сте дете Божјо.

Ова е прекрасен живот - затоа што живееме со најдобриот Пријател што некој може да го има. Никогаш нема да бидеме осамени, затоа што Исус ќе биде со нас секогаш и насекаде. Можеме да ги споделиме нашите проблеми со Него и да го замолиме да ни помогне да ги решиме. Тоа е живот полн со радост и ослободеност од вознемиреност и страв - затоа што Исус ја држи нашата иднина во Своите раце.

Ако сакате да бидете повторно родени, сега, кажете ги овие зборови на Господа со искреност од твоето срце:

Господи Исусе, верувам дека Ти си Син Божји. Јас сум грешник кој заслужува пекол. Ти благодарам што ме сакаш и умре за моите гревови на крстот. Верувам дека воскресна од мртвите и живееш денес. Во моментов сакам да се одвратам од мојот грешен живот. Те молам прости ми ги сите мои гревови и дај ми омраза за гревот. Им простувам на секој што ми наштетил на кој било начин. Влези во мојот живот Господе Исусе и биди Господар на мојот живот од денес па натаму. Сега, паправиме да сум Божјо дете. "

Божјиот збор вели: „Оние што го примат Христос, на нив Тој им даде право да станат деца Божји" (Јован 1:12). Господ Исус рече, Јас никогаш нема да отфрлам никого што доаѓа кај Мене "(Јован 6:37)".

Така можете да бидете сигурни дека Тој ве прифатил.

Тогаш можете да Му се заблагодатите велејќи, „Ти благодарам Господе Исусе, затоа сто ми прости и ме прифати. Те молам исполни ме со Твојот Свет Дух и дај ми сила да живеам за тебе. Сакам да те славам само Тебе од денес па натаму.„

Сега треба да го читате Божјиот збор секој ден и да го замолите Господ да ве исполнува секој ден со Неговиот Свети Дух. Исто така, треба да се дружите со други наново родени христијани. Само така ќе пораснете во христијанскиот живот и ќе имате сила да продолжите да го следите Господ. Затоа, замолете го Господ да ве упати кон добра црква (заедница).

Нека Господ ве благослови изобилно.

Авторски права - Зак Пунен. Не смеат да се прават никакви промени на содржината од статијата без писмено одобрение од авторот.